Blog

Heb jij last van het olifantensyndroom?

Misschien heb je wel eens een volwassen olifant aan een ketting gezien? Vaak is dat niet eens zo’n dikke ketting. Vroeg jij je toen ook af waarom die olifant zich niet losrukt. Is de olifant niet sterk genoeg? Of voelt hij zich zo happy bij deze gevangen situatie?

 

De verklaring is meestal dat deze olifant al als baby gevangen is genomen en aan de ketting is gezet. Toen heeft die jonge olifant geprobeerd zich los te trekken en keer op keer lukte dat niet. Dus heeft hij het afgeleerd om het zelfs maar een poging te wagen. En nu hij volwassen en sterk genoeg is om zich los te rukken, blijft hij braaf aan de ketting zitten.

Ook wij leven soms als of we vastgebonden zijn aan een (onzichtbare) ketting. Als het een paar keer is mislukt om iets te veranderen, geef je het op. Ook al ben je inmiddels sterk genoeg om voor elkaar te krijgen wat je zou willen.

Alleen dat hoeft niet. Want jij bent geen olifant. Jij hebt dat stemmetje in je achterhoofd en je weet dat je jezelf voor de gek houdt. Jij kent je eigen kracht wel! En anders word je je nù weer bewust van.

Dus laat je niet tegen houden. Volg je hart, leef je droom. Geef je wijsheid door. Word die fantastische online coach die je wil zijn. Of iets anders.

To be or not to be (an elephant), is je eigen keuze!