Blog

“Ben ik geschikt om een goede coach te worden?” Deze interessante en oprechte vraag ontving ik afgelopen week. Het zette me aan het denken. Natuurlijk kan iedereen zich coach noemen en een coach praktijk beginnen. Alleen ben je dan ook echt een goede coach? Het coachen van mensen vergt meer dan slechts inlevingsvermogen en levenservaring. Het gaat veel verder dan de helpende gesprekken die je als collega, vriendin, buur of ouder hebt. Een professionele coach stelt de behoeften van de coachee centraal en helpt hem het beste uit zichzelf te halen. Het draait dus om de juiste kennis en vaardigheden op het juiste moment in te zetten.

Als coach ben je een klankbord, spiegel, inspirator en motivator. Soms ben je de stok achter de deur of geef je een duwtje in de rug. Of geef je liefdevol de dingen terug die anderen niet durven te zeggen. Altijd objectief en zonder oordeel. Je coachee staat centraal. Soms is het niet altijd even gemakkelijk en daarom is het fijn om terug te kunnen vallen op je coach opleiding. Door kennis te maken met verschillende technieken, methoden en modellen ben je zeker van een stevige basis. En dan is het wel de kunst om het ook in de praktijk te brengen, want coachen leer je niet door een boek te lezen of video te kijken. Doen. Maak vlieguren en bouw zo ervaring op.

De NLP Coach opleiding is een compacte en toch uitgebreide internationaal erkende opleiding. Doordat we werken vanuit verschillende niveaus leer je heel snel en gemakkelijk. De lessen zijn gevarieerd en actiegericht. Je kunt zelfstandig alle (theorie en praktijk) lessen terugkomen, zodat je leert in je tempo. Je kunt het zo vaak als je wilt terugkijken en je steeds focussen op een ander stukje. Ieder mens heeft behoefte aan structuur en regelmaat. Natuurlijk is er wel verschil in gradatie; de een heeft een grotere behoefte dan een ander. Dat geldt zowel fysiek als mentaal. Wil je leren hoe je meer overzicht houdt tijdens het coachen? Meld je gratis aan voor mijn Masterclass.

Eén van de grote onzekerheden van veel coaches is hun gebrek aan overzicht. Ze kunnen het niet overzien en worstelen met structuur. Als een coachee weet wat hij van de coach kan verwachten, ontstaat er veiligheid. De coach wordt betrouwbaar. Structuur draagt dus bij aan vertrouwen. Een heel belangrijke voorwaarde voor het slagen van de coaching. Mensen houden nu eenmaal van ‘het bekende’. Mentale orde en structuur. Het draagt bij aan de behoefte aan overzicht. Weten hoe het werkt, helderheid over regels en afspraken, weten wat er wordt verwacht enz. En vanuit die veilige positie, ontstaat het vertrouwen om het ‘onbekende’ op te zoeken.