Blog

Wat je zegt, ben je zelf. Op het speelplein roepen kinderen dit tegen elkaar. En, wat blijkt: het is waar. Elk mens ziet de wereld zoals hij zelf is. Als het ware projecteert hij zijn realiteit op zijn buitenwereld. Vaak onbewust. Dit geldt dus ook voor jouw coachee. Alles wat hij je vertelt (zowel negatief als positief) over anderen, slaat eigenlijk op hem zelf. 

Hoe werkt dit?
Binnen NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) noemen we dit principe “Perceptie is projectie”. Of te wel: wat je zegt, ben je zelf. Het makkelijkste is om het toe te lichten aan de hand van een voorbeeld. Een werkvorm: positieve feedback geven. Dit kan live of online. Bijvoorbeeld via Padlet* (online) of een muizentrapje* (offline). Het idee is dat iedereen een compliment opschrijft voor elkaar.

Het is opvallend hoe vaak het compliment wat de een geeft aan de ander ook van toepassing is op de gever zelf. Hij herkent iets van zichzelf in de ander, doordat hij door zijn “gekleurde” bril naar de wereld kijkt. Het is zijn werkelijkheid. We zeggen ook wel eens dat er geen gebeurtenissen zijn, slechts projecties. Iets bestaat alleen omdat wij er bewust van zijn.

Een experimentje:
Tel hoeveel f’s er in onderstaande Engelstalige quote zitten.

Count the f’s.
Feature films are the result of years of scientific study combined with the experience of years.

Het antwoord vind je onderaan.

Jij geeft dus zelf betekenis aan dingen en situaties… 
​Jij geeft zelf betekenis aan je leven!

Smaakt dit naar meer? Meld je aan voor de Summer School voor Coaches, waarin je 4 weken lang wordt uitgedaagd om je coach/communicatie vaardigheden te verbeteren.

Het beloofde antwoord..
Het antwoord is 6. Sommigen zeggen 3, 4, of 5 want ze zien de F niet in het woordje ‘of’, wat er drie keer in zit. Mensen die het een strikvraag vinden, zeggen: 7 inclusief de kop. En dan heb je nog mensen die letters meetellen die ze op een F vinden lijken.`

Kortom: jij geeft er zelf betekenis aan.