Blog

Wie klein denkt, blijft klein. De Indiase schrijver Azim Jamal zag het heel scherp. Hij schreef veel over de relatie tussen soefisme en de zakenwereld. Regelmatig hoor ik van coaches of coaches in wording dat zij zich afvragen wie er op hen zit te wachten. Waarom zij? Er zijn er al zoveel. Wat kunnen zij nu eigenlijk echt betekenen? Wie zit er nu op mij te wachten?
Daar ben ik toch veel te oud voor of te jong. Ik heb het al geprobeerd. Ik heb nooit goed kunnen leren op school. Ik heb er geen geld voor. Ik heb altijd pech. Ik ben moeder. Ik heb verantwoordelijkheden naar anderen toe. Ik heb geen tijd. Ik heb niet de juiste opleiding. Dat lukt mij niet met mijn achtergrond. Wat zullen anderen ervan denken. Dit is niet het juiste moment.

No excuses
Excuses genoeg. Met de juiste vraag herschrijf je je verhaal, je excuus. Als je wilt. “Ik heb er geen geld voor” naar wie zou dit willen financieren. Van “dit kan nooit met mijn beperkte ervaring” naar hoe betrek ik mensen met ervaring op een manier dat zij er beter van worden. Van “ik ben te oud” naar hoe kan mijn leeftijd een voordeel zijn? Van “ik heb altijd pech” naar welke kansen zitten hierin verborgen? Van “dat lukt me niet met mijn achtergrond” naar wie ken ik die me kan helpen. Van “daar ben ik helaas te dom” voor naar wat heb ik te bieden.

Weg met de smoezen
Het is tijd voor een andere aanpak. Tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen geluk. Niet langer wachten op het perfecte moment of tot de kansen op je pad komen. Nee, jij bent degene die de beste omstandigheden creëert en kansen op zoekt. Is het niet tijd dat je het heft in eigen handen te nemen? Dit is jouw leven. Nu. Je weet niet wat er morgen gebeurt. Alleen het nu is bekend. Dus geniet van je leven. Je bent de regisseur, producer en hoofdrolspeler van je eigen film. Je kiest je eigen rol: de rol van de happy held of de rol van slachtoffer? Overkomt het leven je of maak je keuzes. Ga je zitten achter het stuur of ben je liever passagier? Het is aan jou.

Muggen
En misschien denk je.. ja maar die Karin in Zuid Afrika heeft makkelijk kletsen.. Dat is ook zo. Ik volgde en volg mijn hart. Ik kies elke dag weer voor mijn geluk. Dat kun jij ook doen.‘Alleen als we niet langer bang zijn, beginnen we te leven’ – schreef de wijze Dorothy Thompson. Ook jij kunt het, kiezen voor jezelf. En als je denkt.. ja maar ik ben veel te klein om iets te betekenen.. dan moet je eens een nacht in een afgesloten kamer doorbrengen met een mug. Geloof in jezelf. Wie anders zal er in je geloven als je het zelf niet doet? Geloof in je eigen kunnen en laat alles wat je in je hebt eruit komen. Neem een voorbeeld aan het nietige zijderupsje dat de mooiste zijde produceert of de bij die met dat kleine lijfje voor al onze heerlijke honing zorgt.

Waar word je blij van?
Veel mensen weten niet precies wat ze nou eigenlijk willen, wat hun droom is. Ik heb gemerkt dat sommige vragen mensen aan het denken kunnen zetten. Bijvoorbeeld: Gefeliciteerd! Je hebt de hoofdprijs van postcode loterij gewonnen! Als je dat vandaag te horen zou krijgen, wat zou je dan doen? Je baan opzeggen? Die verre reis gaan maken, waarvan je al zo lang droomt? Eindelijk een eigen bedrijf beginnen? Wat zou je doen als je te horen krijgt dat je nog maar een jaar te leven hebt? Wat als je nog maar een maand hebt, of een dag? Als je leven over mocht doen en opnieuw alle keuzes kon maken, zonder verplichtingen, zonder consequenties, zonder na te hoeven denken over geld, wat mensen van je verwachten, zekerheid enz. Wat zou je dan doen? Wat zou je willen doen? Wat zou je willen studeren? Wat voor werk zou je doen? Waar zou je willen wonen? Met wie?

Volg je hart
Het gaat niet om kant en klare antwoorden en wensen. Het mag ook een richting zijn. Of misschien dat je er achter komt wat je niet wilt. Dan kun je misschien een logica of trend ontdekken. Als je de richting weet, merk je dat er vanzelf meer aanwijzingen en zelfs kansen op je pad komen. Dus zet de eerste stap. Stop met excuses te verzinnen. Ga iets doen. Want in de actie, ontstaat de reactie. Wat heb je te verliezen?De wereld wacht op jou. Dus: Don’t make excuses. Make something incredible happen in your life, right now!
-Greg Hickman –

PS En als je nu doorpakt en meer wilt leren over hoe je mensen professioneel online begeleidt, kies dan voor het Online Coach Programma! Hier vind je alle informatie.