Blog

Doe maar normaal

Met veel coaches gebeurt er iets wonderbaarlijks zodra ze gaan schrijven. Als coach kun je er niet meer omheen.. online coachen. Of het nu een enkel follow-up berichtje of een hele mailwisseling, als coach zijn we steeds meer hybride aan het werk. Ondanks de eenvoud van het werken online is het e-coachen toch een heel ander vak.

 

Schrijf in spreektaal

 

Naast dat je andere coach vaardigheden voor nodig hebt, kan het schrijven zelf ook best een uitdaging zijn voor sommigen. De belangrijkste tip: doe maar normaal. Schrijf zoals je praat. Als creatieve coach hoef je niet ineens officiële woorden te gebruiken. De uitdaging is om zoveel mogelijk je zelf te blijven. Dus schrijf in spreektaal. Vermijd ambtelijk en formele woorden zoals: thans, als gevolg van, mede, alsmede enzovoort.

 

Formele ambtelijke taal vertaald naar spreektaal

* Thans > Nu, op dit moment
* Als gevolg van > Door
* Mede > Ook, onder andere, o.a.
* Alsmede > En, ook, evenals
* Ten behoeve van > Om, voor, t.b.v.
* Met behulp van > Met, door, m.b.v.
* Ten aanzien van > Over, t.a.v.
* Aan de hand van > Met, door

 

Hulpwerkwoorden

Een ander voorbeeld van ingewikkeld taalgebruik is een zin vol met hulpwerkwoorden. Zinnen gevuld met ‘worden’, ‘kunnen’, ‘zullen’, ‘moeten’, gevolgd door een voltooid deelwoord. Een voorbeeld:

Je leidinggevende zal door jou geïnformeerd worden

Jij informeert de leidinggevende.

Normaal zou ik zoiets nooit hebben gedaan.

Normaal doe ik zoiets niet.

 

Actieve en passieve vorm

Wat valt je op? De eerste zinnen zijn passief geschreven en de tweede zin in actieve vorm (geen hulpwerkwoorden). Passief taalgebruik klinkt afstandelijker. Actief taalgebruik leest vlotter en kost minder concentratie. Wil je je tekst controleren op passief taalgebruik? Doorzoek je tekst op worden, kunnen, zullen, moeten, hebben. Je hoeft overigens niet altijd alle zinnen actief te maken.

 

Tangconstructie

Soms zijn er ook zinnen die wel kloppen en alleen niet lekker lezen. Dat kan komen door dat zinsdelen die bij elkaar horen niet altijd bij elkaar staan. Dit heet een ‘tangconstructie’.  Het is niet fout, alleen leest het onnodig moeilijk. Kijk maar:

Je ziet meteen, aan de manier waarop ze je een hand geeft, nadat ze eerst voetje voor voetje de kamer is binnengekomen, stotterend gedag zegt en zonder oogcontact te maken, dat ze zenuwachtig is.

Wat staat hier nou eigenlijk? De hoofdzin is vetgedrukt en vormt de ‘tang’. De rest van de zin staat in de tang en zorgt ervoor dat de lezer niet meer weet waar het om gaat.

Leuk he taal! 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 tips om warm, persoonlijk en effectief te communiceren

Benieuwd hoe jij online toch warm, persoonlijk en effectief kunt communiceren?

Download gratis het e-book met de 9 tips.

 

© 2018 School voor online coaching

Powered by RAM ICT Services