Blog

Een goede coach is lui

Verbazingwekkend hoeveel mensen zich coach noemen in Nederland. Fulltime, parttime, met en zonder ervaring, met en zonder gecertificeerde opleiding. Prachtig en ook best eng. Want door die wildgroei aan coaches is het steeds lastiger om de goede coaches van de slechte te onderscheiden en de essentie van coachen te blijven zien.

Tien belangrijke regels die een goede coach zal herkennen

Regel 1. Het gaat niet om jou als coach

Het geven van goed bedoelde adviezen, hulp en richting is geen coaching. Uit onderzoek blijft zelfs dat dit soort acties het zelfvertrouwen van de coachee vermindert.

Kern van het coachen is dat de coachee zelf inzicht krijgt in zijn kwaliteiten. Is het de coach die dit vertelt of gaat de coach dingen vergoedelijken door excuses te geven voor het gedrag van de coachee dan vermindert het zelfvertrouwen van die persoon. Kritiek geven draagt daar niet aan bij. Als coach ben je dan of aan het redden of aan het aanklagen. En de theorie van de Drama Driehoek geeft duidelijk aan dat een slachtoffer een slachtoffer blijft zolang de ander hem probeert te redden of aan te klagen. De bedoeling is juist dat je de coachee in beweging brengt.

Goede coaches zijn lui. En een mooie toevoeging daarbij is dat een goede coach vooral niet niet teveel met zichzelf bezig zijn.

Regel 2 tot en met 10 zijn identiek aan regel 1

Naar Tica Peeman, I Trust U, managen vanuit vertrouwen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 tips om warm, persoonlijk en effectief te communiceren

Benieuwd hoe jij online toch warm, persoonlijk en effectief kunt communiceren?

Download gratis het e-book met de 9 tips.

 

© 2018 School voor online coaching

Powered by RAM ICT Services