Blog

Enthousiasme geeft je vleugels

Hoe komt het toch dat je bij de ene persoon de tijd vergeet en weggaat vol energie terwijl je bij iemand anders helemaal leeg loopt. Positieve, inspirerende, enthousiaste mensen. Enthousiasme is ook zo’n positief gevoel. Je krijgt er energie van. Het zorgt ervoor dat je dingen voor elkaar krijgt. En het mooie is dat het heel besmettelijk is.

Schat van een mens
Ik gun elke coachee een bevlogen coach. Zelf kan ik me nog goed een van mijn eerste coaches herinneren. Een wat oudere dame, kort pittig kapsel en fors van stuk. Wat een lieve schat was het. Ze was een kei in het vertellen van pakkende metaforen. Als zij haar verhaal begon, hing ik al aan haar lippen. Haar verhalen sloegen ook ergens op. Soms had ik het niet meteen door en dat maakte me niets uit, want haar enthousiasme was voldoende. Ze raakte mij en door haar wijze woorden en dankzij haar bezielende begeleiding heb ik spannende stappen durven zetten. 

Hoe komt het toch dat enthousiasme aanstekelijk is?
Enthousiasme, bevlogenheid, geestdrift, optimisme, elan, bezieling, het zijn allemaal aanduidingen voor dat gevoel dat je ergens helemaal vol van bent. We voelen het niet alleen, het is ook zo. Wetenschappelijk onderzoek bewijst het. Enthousiasme springt heel makkelijk over van de een naar de ander en die bevlogenheid beïnvloedt onze prestaties gunstig. 

Denk bijvoorbeeld aan enthousiaste mensen om je heen. Mensen die met hun positieve en optimistische kijk altijd de sfeer er in weten te houden. Zelf herken ik het ook in mijn hond. Als ik haar na een paar dagen van afwezigheid weer ophaal explodeert ze bijna van blijheid. Ze is zo happy om mij weer te zien. Ik ga dan helemaal mee in haar uitbundigheid.

  

In een coach relatie werkt het net zo.
Het enige verschil is misschien dat jij als coach een andere verantwoordelijkheid hebt en misschien ook doel. Je wilt je coachee in een bepaalde staat van zijn brengen zodat hij ontvankelijk wordt, open staat om te leren, open staat voor input. 

Experimenteer er maar eens mee. Als je coachee, of iemand anders, je een enthousiast verhaal vertelt, merk dan eens op wat er bij jou gebeurt. En of je nu wilt of niet je zal merken dat je de positieve emoties overneemt. Je gaat ze automatisch imiteren. Uit onderzoek blijkt dat er een direct verband bestaat tussen empathie en bevlogenheid. Hoe empathischer je bent, hoe ontvankelijker je zult zijn voor het enthousiasme van anderen en hoe meer je zelf je enthousiasme weet over te brengen.

  

Wat is de kracht van enthousiasme?
Als je enthousiast bent, heb je het prettige gevoel dat je ergens vol van bent en heb je zin om over te gaan tot actie. Bij positieve emoties worden er endorfinen, dopaminen en hersenstof serotonine aangemaakt dat zorgt voor een opgewekte stemming. De hormonen noradrenaline en adrenaline zorgen dat je tot actie wilt overgaan. Je komt dus in beweging. We hebben dus enthousiasme nodig om onszelf doelen te stellen en vooruit te komen.

  

Waarom is de ene persoon enthousiaster dan de andere?
Ons vermogen tot enthousiasme ligt volgens psychologen deels besloten in onze genen. Hoe meer we hebben geleerd om te dromen, te fantaseren, hoe meer enthousiasme we hebben. Omdat we een levend voorstellingsvermogen hebben, kunnen we anticiperen op de positieve dingen die gaan komen. We bedenken een uitkomst en gaan vervolgens over tot actie.

 

Communicatiemodel en submodaliteiten
Binnen de NLP zien we dit terug in het communicatiemodel. Als we er een plaatje van kunnen maken, een interne voorstelling, dan zien we het voor ons. Hoe positiever dit plaatje hoe mooier de outcome. Jij als coach kan hier dus een belangrijke rol in spelen. Door samen naar dit plaatje te kijken, kun je het krachtiger maken. Gebruik de submodaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan de vragen die je stelt. Zonder dat je de inhoud van het plaatje weet, want inhoud is niet relevant, kun je je coachee helpen om het positief te verhelderen. De manier, tonaliteit hoe jij de vragen stelt, is leidend:
Bijvoorbeeld: “Is het beeld dat je ziet, zwart-wit of klèur?”
Hier kun je sturend zijn door het woord ‘kleur’ meer nadruk en enthousiasme te geven.
of “Is het beeld vaag of hèlder”. Nu ligt de klemtoon op ‘helder’. Want je gunt je coachee een prachtig krachtig plaatje.
Een andere manier om je coachee te helpen is om de andere zintuigen erbij te halen. Stel je voor je ziet het mooie plaatje voor je en je hoort er ook iets bij, of misschien voel, proef of ruik je iets. Hoe compleet en sterk wordt het beeld daarvan.

 

Enthousiaste mensen zijn aantrekkelijk
Doe daar dus je winst mee. Enthousiaste menen zijn aantrekkelijk is de omgang. Behalve dat ze vaak optimistisch zijn, zijn ze actief, charismatisch en weten ze anderen te inspireren. Dat wil jij toch ook als coach! 

Hoe zorg je er nu voor dat je je enthousiasme niet verliest en dat je je optimisme houdt? 

Vier tips:
1. Het begint het bij jou.
Zorg goed voor jezelf. Je stemming heeft veel te maken met je lichamelijke gesteldheid. Blijf gezond. Bij sporten en bewegen komen er hormonen vrij die je stemming positief beïnvloedt. Gebruik dat mechanisme om in de stemming te komen. Dus vlak voordat je een coachsessie in gaat, spring even op en neer. Laat de energie stromen.

2. Omring je met positieve mensen
Ga om met enthousiaste mensen. Lift mee op andermans enthousiasme want het is aanstekelijk. Dit is de makkelijkste manier om zelf een goed gevoel te krijgen.

  1. Laat je inspireren
    Blijf werken aan jezelf. Zorg dat de bevlogenheid uit jezelf komt. Door met je eigen ontwikkeling bezig te zijn. Kom er (weer) achter waarvoor je warm loopt. Volg een opleiding, lees een boek, bekijk films, luister naar podcasts, laat je inspireren. En ontdek waar jouw hart van gaat zingen. 
  1. Zoek een coach
    Niets menselijks is ons vreemd. Ook wij verdienen hulp, ook wij hoeven het niet alleen te doen. Soms is het fijn om een stok achter de deur te hebben of een luisterend oor. Je verdient schouderklopjes en aanmoedigende woorden. Dus let er wel op dat je coach, een positiveling is, iemand die jou stimuleert en motiveert. 

You can do it!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 tips om warm, persoonlijk en effectief te communiceren

Benieuwd hoe jij online toch warm, persoonlijk en effectief kunt communiceren?

Download gratis het e-book met de 9 tips.

 

© 2018 School voor online coaching

Powered by RAM ICT Services