Blog

Online werkvorm: Moodboard

 

Eén foto zegt meer dan 1000 woorden

Doel

Op een intuïtieve en creatieve manier het verbeelden van een vraag of thema. Door het moodboard krijgt je coachee inzicht in wat hij belangrijk vindt, zodat jij op een creatieve manier kan ontdekken wat de beste vraag/vervolg stap is voor je coachee.

Doelgroep

Zeer geschikt voor een coachee die erg in zijn hoofd zit, rationeel is ingesteld of die graag iets actiefs doet. Voor sommige coachees geldt dit als een ‘out-of-my-comfort’ opdracht.

Opdracht

Stap 1. Nodig je coachee uit om op zoekt te gaan naar foto’s, beelden of plaatjes die hem
aanspreken.
Stap 2. Bespreek de betekenis van de coachee gekozen beeld(en).

Variant

Stel een concrete vraag en laat je coachee antwoorden door een beeld te kiezen. Bijvoorbeeld: zoek een plaatje wat jouw doel/gewenste situatie symboliseert of stel je zelf voor aan de hand van plaatjes.

Praktisch

Je coachee kan aan de gang met echte foto’s of plaatjes uit tijdschriften. Je coachee maakt dan een foto van zijn moodboard. Een andere mogelijkheid is een digitaal moodboard. Bijvoorbeeld met plaatjes uit Pinterest.

Uitwerking 

Om van het online coachtraject een succes te maken, is het goed om te visualiseren wat je coachee nu eigenlijk het liefst zou willen creëren in zijn leven. Hoe ziet het eruit als jouw coachee zijn doel(en) heeft bereikt. Bovendien kan het je coachee ook inzicht geven welke richting hij op wilt. Je coachee mag helemaal los gaan. Nodig uit om zijn ideale leven te visualiseren. Als alles lukt, als alles wat hij aanraakt verandert in goud! Denk niet in beperkingen, alles kan! Hoe ziet zijn leven er dan uit?

Nabespreken

Je coachee heeft zijn moodboard gedeeld. Start met het complimenteren van je coachee voor het uitvoeren van de opdracht. Daarna kun je je coachee de vraag stellen wat hem opvalt als hij naar zijn eigen moodboard kijkt. Zijn moodboard laat immers precies zien wat voor hem belangrijk is. Dit is een mooi startpunt voor het vervolg.

Tip

  1. Zorg ervoor dat je de opdracht niet kinderaardig laat klinken. Sommige mensen hebben een
    allergie voor ‘plakken en knippen’.
  2. Nodig je coachee uit om zijn moodboard te kopiëren en het op verschillende plekken op te hangen of adviseer hem om het als schermafbeelding op je telefoon of laptop te zetten. Dan heeft hij altijd zijn moodboard altijd bij zich. En wordt hij steeds geconfronteerd met zijn uitkomst.
  3. Laat de coachee op zijn eigen manier doen. Alles is goed.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 tips om warm, persoonlijk en effectief te communiceren

Benieuwd hoe jij online toch warm, persoonlijk en effectief kunt communiceren?

Download gratis het e-book met de 9 tips.

 

© 2018 School voor online coaching

Powered by RAM ICT Services