Blog

Please… just make me care

We zijn allemaal verslaafd aan verhalen. Afgelopen weekend werd het weer duidelijk. Samen met 11 vrienden hadden we een grote bungalow gehuurd in een recreatiepark in de Flevopolder. Vrijdagavond om 19:30u de tv aan. Utopia kijken.. Nou ben ik zelf geen kenner, maar mijn vrienden (de meesten dan) smulden ervan. Het leek wel als of het bekenden van hen waren, zo vertrouwd waren deze inwoners.

Vroeger hadden we Dallas en Dynasty en tegenwoordig Goede Tijden Slechte Tijden en Utopia. We vinden het heerlijk om even weg te vluchten uit ons eigen leven en weg te dromen bij de verhalen van anderen.

Als coach vertellen we ook regelmatig verhalen. Het helpt je coachee om naar binnen te gaan bij zichzelf om op zoek te gaan naar het antwoord. Bijvoorbeeld door een metafoor te gebruiken

 

In de film ‘Being there’ met Peter Sellers vraagt de president van de VS aan de tuinman: “Denkt u dat we de groei tijdelijk kunnen stimuleren?” De tuinman denkt diep na en antwoordt: “Zolang de wortels niet geleden hebben, is alles goed in de tuin. In een tuin groeit alles volgens seizoenen en in de lente komt alles weer tot bloei”. De president is verheugd en bedankt hem voor dit verfrissende standpunt.

Wat een krachtig instrument he, zo’n metafoor. Als een aantrekkelijk ingepakt cadeau geef je je coachee een mooi verhaal. Om een betekenis te geven aan de verpakte boodschap moet hij wel bij zichzelf ten rade gaan om de vergelijking te begrijpen. Je krijgt direct een ander soort contact. Want zoals Joseph Campbell al zei: ‘Als je iemand aanspreekt vanuit het hoofd, krijg je een rationeel antwoord, spreek je vanuit je hart, dan roep je emoties op, maar is je eigen leven het verhaal, dan kun je echte transformatie tot stand brengen.’

Probeer het eens…

Karin

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 tips om warm, persoonlijk en effectief te communiceren

Benieuwd hoe jij online toch warm, persoonlijk en effectief kunt communiceren?

Download gratis het e-book met de 9 tips.

 

© 2018 School voor online coaching

Powered by RAM ICT Services